Bröderna d’Offay startade TakamakaDistrillery i 2000-talet men en annan idé om rom än den traditionella storyn från Karibien med pirater och slavhandlare. Därför började man göra en rom genom att blanda agricole (saften som direktpressas från sockerrören) och melass. Det enda problemet var att de inte hade några sockerfält. Det fick dem att i stället besöka familjer runt om ön för att se om de som hade en trädgård hade lust att odla sockerrör om de hade en garanti att de fick sälja sin skörd. Man startade alltså ett litet kooperativ som gav öns låginkomsttagare en möjlighet att få det att gå ihop tack vare odlingarna. Inga besprutningsmedel används utan allt växer fritt och helt naturligt.
Efter skörden pressas sockerrören och melassen löses upp i vatten. Detta jäses sedan på tank och destilleras på klassiska ”pot stills” och lagras därefter ekfat. Blandningen av agricole och melass ger romen sin egen stil som passar för drinkar såväl som att dricka den ren.
Vdwines.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Är du över 25 år?